Online Diary ~ Kisah Qaseh Andrea ~: pembongkaran jawapan kepada peribahasa melayu~

Followers

Friday, 13 January 2012

pembongkaran jawapan kepada peribahasa melayu~


ader baca satu blog..
blog tu nama "kisah seorang budak u"
macam tertarik dgn post dia..
tentang peribahasa melayu..
pernah dgr kan 
"harapkan pagar, pagar makan padi?"
actually, kalau fikir logik pun,
mana boleh pagar nk makan2 nihh..
knape pagar pulak..?
menurut blog tuhh..
bukan pagar..tp pegar..
pegar..? ape tuh..?
sejenis burung..burung pegar namanya..
kira mcm mse nk translate dri jawi ke rumi
tu tersilap..


burung pegar tu pulak..
burung yg nk pupus da pun..
ksian burung tuhh..
ni gambar dia

pegar not pagar~~ huhu

burung pegar ni macam burung hantu la..
kawalan biologi utk bunuh tikus + serangga kt sawah
tp,harap kt burung pegar ni,
burung pegar ni yg p makan padi..hadoiii
so jadi lah peribahasa 
"harapkan pegar,pegar makan padi"
logik kan..?? hohoho

pastu peribahasa seterusnya..
dulu2 aku pun tertanya2 gak..
"melepaskan batuk di tangga"
nape batuk..?
n knape pulak makna dia buat kerja separuh jalan..??
then, aku juz pk je la..
ala..peribahasa org dulu2..
mmg pelik2...
tp bila dah bce blog nih..
baru faham..
bukan batuk sakit yg dimaksudkan..huhu
sume sbb salah translate jawi ke rumi..
bukan batuk..tp batok..huhu
ni rupanya~~

batok bukan batuk~~
adat org melayu dulu2
sebelum naik rumah, mesti basuh kaki kt tempayan..
kiranya, batok tu lepas guna tinggal macam tu jek dekat tangga
baru betul peribahasa
"melepaskan batok di tangga"
buat kerja separuh jalan..
betul ke x betul..?

next tentang "merah padam"
bukan merah padam lahhhh
tp "merah padma"
padma tu sejenis bunga..
cantek weyhh!!
mmg kalau kita malu,
pipi kita berubah warna cm bunga tu la..
blushing*
ni bunga dia !

cantik kan..??

so, nk dijadikan cter..
aku juz nk share je ilmu nihh..
owner blog pun x kesah..
aku suka baca blog dia..
byk maklumat !
korang pun ramai2 pegi la follow blog dia..
blog kisah seorang budak u

ok, sekian ..
selamat membaca ! ^^v


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen